Popisowe wino z Winnicy Turnau, wytworzone na bazie szlachetnego rieslinga. Ma jasno żółtą, delikatną barwę i wyraźną, charakterystyczną gęstość. Bukiet jest intensywny i złożony. Wyraźnie wyczuwalne są owoce takie jak cytrusy i jabłka, a bardziej subtelnie suszone morele i kwiaty. Wino w smaku ma wyczuwalną na początku nutę słodyczy, która nadaje głębi. Jest ona równoważona przez długotrwałą, umiarkowaną kwasowość. W ustach pozostaje uczucie orzeźwienia i harmonii. Lekkość łączy się tu z bogactwem aromatów i utrzymującym się smakiem. Zarówno bukiet, jak i walory smakowe sprawiają, że wino świetnie sprawdzi się pite samo. Dobrze zbudowana kwasowość dodatkowo predestynuje je do łączenia z jedzeniem. Szczególnie polecane są tu potrawy na bazie tłustych ryb, owoców morza i drobiu.
130 zł
Hibernal białe półwytrawne 0,75 l
Wino określone jako półsłodkie, bazujące na późno dojrzewającej odmianie winorośli hibernal. Wyraźna, lekko złota barwa i duża gęstość w kieliszku. Aromat w pierwszym nosie intensywnie owocowy, następnie nieco bardziej zamknięty, o zapachach ziołowych. W ustach wyczuwalna delikatna słodycz, a później długotrwała i przyjemna kwasowość, która utrzymuje się tworząc wyraźny finisz. Bardzo dobra równowaga smaku odpowiada za bogactwo i orzeźwiający styl wina. Mocno schłodzone sprawdzi się pite samo jak i w towarzystwie drobiu i wędlin. Polecane także do połączeń z delikatnymi deserami. Rocznik 2014.
110 zł
Johanniter białe półsłodkie 0,75 l
Johanniter to odmiana winorośli spokrewniona z rieslingiem. W tym wypadku w wersji półsłodkiej. W kieliszku wino jest bardzo jasne, o wyraźnej gęstości. Aromat intensywny, przypominający konfitury z jabłek i gruszek, morele i owoce cytrusowe. W ustach dobrze wyczuwalna jest słodycz, po chwili delikatnie równoważy ją kwasowość. Wino ma lekko oleistą konsystencję. Niska zawartość alkoholu i znacząca obecność cukru sprawiają, że idealnym połączeniem będą tu delikatne desery na bazie lodów czy ciast. Wśród bardziej odważnych połączeń odnajdą się tłuste i lekko słodkie potrawy i sery z przerostem niebieskiej pleśni. Rocznik 2014.